niedziela, 3 czerwca 2012


Zdrowa kuchnia - zdrowsze życie

Autorem artykułu jest Agnieszka Kościowska


Coraz większa degradacja środowiska natyralnego bardzo źle wpływa na stan naszego zdrowia. Aby się przed tym bronić musimy więcej uwagi zwracać na to co jemy, jakie produkty spożywamy

    Przyjmowanie pożywienia jest podstawową potrzebę człowieka. Bez wystarczającej ilości żywności nie byłoby życia. Paradoksem naszego wieku jest ogromny nadmiar składników odżywczych i brak ćwiczeń. Współczesne czasy prowadzą do nowoczesnego, szybkiego stylu życia, co prowadzi do złej diety wpływającej na wzrost otyłości i pojawianiu się chorób cywilizacyjnych (takich jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca, zaburzenia lipidowe, choroby zwyrodnieniowej stawów i inne).

W krajach rozwiniętych, w wyniku chorób cywilizacyjnych ludzie umierają przedwcześnie na choroby układu krążenia i nowotworowe.

Ale możemy tego uniknąć. Musimy sobie uświadomić, że zdrową dietą, połączoną z ćwiczeniami i samodyscypliną mamy szansę wpływania na własne zdrowie. Zdrowe odżywianie może modyfikować problemy chorobowe, a nawet ich uniknąć.

Fakt, że żyjemy szybko i w stresie, niezdrowo się odżywiamy, może spowodować problemy zdrowotne. Najlepszym sposobem, aby tego uniknąć, jest odpowiednio zbilansowana dieta połączona z aktywnym wypoczynkiem.

Ogólne zasady zdrowego żywienia:

-Jedz zróżnicowane produkty, to zapewnieni odpowiednie i zrównoważone spożycie wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

-Utrzymuj optymalną ilości pożywienia i ruchu do masy ciała.

-Wybieraj żywność o niskiej zawartości tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego.

-Ogranicz spożycie tłustych mięs i wędlin.

-Ogranicz spożycie cukru, staraj się pić herbatę i kawę bez cukru, ograniczyć spożycie słodyczy i napojów słodzonych, gazowanych.

-Jedz dużo owoców, warzyw i potraw przygotowanych ze zbóż pełnoziarnistych.

-Ogranicz spożycie soli.

-Spożywaj dużo płynów (najlepiej wody niegazowanej) - 2 do 2,5 litra dziennie, równomiernie przez cały dzień.

-Jeśli pijesz alkohol, pij z umiarem.

---

dietetyk z zawodu i zamiłowania

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz